Zupa z porów i sera pleśniowego

posted in: Zupy | 0

zupa-z-pora

Składniki:

  • 1,5 litra wcześniej przygotowanego bulionu
  • 1 łyżka masła lub olej roślinny
  • 2 pory
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • ser pleśniowy typu gorgonzola (wersja wegańska jedna dojrzała gruszka pokrojona w kostkę)
  • sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do bulionu. Gotujemy ok. 20 minut.
Pory kroimy w talarki, bez zielonych przesuszonych końcówek (które nie będą nam już potrzebne, a które można wykorzystać do przygotowania bulionu). Podsmażamy na masełku bądź oleju. Jak por już będzie mięciutki dodajemy pokrojoną gorgonzolę i dusimy pod przykryciem aż do całkowitego rozstopienia się sera. W wersji wegańskiej dodajemy pokrojoną w kostkę, dojrzałą gruszkę i dusimy pod przykryciem kilka minut.

Przekładamy całość do gorącego bulionu, w którym gotowane były ziemniaki i gotujemy przez chwilę. Dodajemy czosnek, sól i pierprz ziołowy dla smaku. Całość blendujemy.

Zupę przelewamy do miseczek i posypujemy na wierzch grzankami. Smacznego!