Zupa krem z topinamburu

posted in: Zupy | 0

zupa-krem-topinambur

Składniki:

  • 0,5 kg topinambura
  • ½ selera
  • 1 pietruszka
  • oliwa z oliwek
  • orzechy włoskie
  • sok z połowy cytryny
  • słodka śmietana (opcjonalnie)
  • kurkuma, suszony lubczyk, suszona natka pietruszki, mielona kolendra, słodka papryka, sól morska, pieprz, liść laurowy

Przygotowanie:

Do litra zimnej wody wciskamy sok z cytryny. Obieramy topinambur i zanurzamy w zakwaszonej wodzie na kilka minut. Obieramy seler i pietruszkę, kroimy na talarki. Rozgrzewamy w garnku kilka łyżek wody – kiedy się zagotuje dodajemy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy ½ łyżeczki kurkumy, mieszamy i podgrzewamy ok. 1 min. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i dusimy na małym ogniu. W międzyczasie kroimy topinambur. Dusimy wszystko kilka minut, następnie zalewamy dwoma litrami wrzątku i przyprawiamy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 min. Zupę należy zmiksować, wcześniej wyjmując liść laurowy.

Najlepiej podawać z kawałkami orzechów włoskich i odrobiną śmietany. Smacznego!