Tarta ze szparagami

posted in: Drugie danie | 0

tarta-szparag

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego (250g)
  • 10 sztuk zielonych szparagów
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli i świeżo zmielony pieprz
  • 2 jajka
  • 100 gram gorgonzoli (lub sera Niva)

Przygotowanie:

Szparagi wrzucamy na 3 minuty do wrzątku główkami do góry, po czym hartujemy w bardzo zimnej wodzie i od razu odcedzamy.

Aby przygotować beszamel podgrzewamy w garnuszku mleko. W drugim naczyniu rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego mąkę. Podsmażamy 2 minuty stale mieszając. Można dodać więcej masła, jeśli zasmażka jest za sucha. Do mąki z masłem dodajemy powoli gorące mleko stale mieszając trzepaczką. Rozprowadzamy wszystkie ewentualne grudki. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wcześniej roztrzepane jajka i rozdrobnioną gorgonzolę.

Ciasto francuskie rozwijamy, lub rozwałkowujemy. Wykrawamy z niego okrąg o średnicy o 2 cm większej niż forma. Wykładamy ciastem dno formy tworząc również brzegi. Z resztek ciasta możemy stworzyć fantazyjny wzorek na brzegach. Na ciasto wylewamy cały beszamel, na którym ukladamy szparagi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180′C i pieczemy ok 20 minut, aż ciasto i beszamel lekko się zarumienią.

Tarta może stanowić samodzielne danie, może być podana w towarzystwie sałatki, lub jako przekąska na zimno.

Przepis i zdjęcie pochodzi z bloga www.moniczkawkuchni.blogspot.com współpracującego tak jak my ze Slow Food Youth WARSZAWA.

slow_food