Sorbet rabarbarowy

posted in: Słodkości | 0

sorbet-rabarbarowy

Składniki:

  • 3 grube łodygi rabarbaru
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki brązowego cukru.
  • ewentualnie 2-3 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

Rabarbar pokroić na ok dwu centymetrowe kawałki i gotować do miękkości w szklance wrzącej wody. Dodać cukier i wymieszać. Przestudzić i spróbować czy całość jest wystarczająco słodka. Ewentualnie dodać kilka łyżek miodu i znów starannie wymieszać. Schłodzony sorbet wstawiamy do zamrażalnika. Wyjmujemy i mieszamy całość po godzinie, a później kilka razy co 2-3 godziny.

 

Przed podaniem sorbet można dodatkowo zmiksować w malakserze by był bardziej kremowy.

 

Przepis pochodzi z bloga www.moniczkawkuchni.blogspot.com współpracującego tak jak my ze Slow Food Youth WARSZAWA.