Przekąska z buraczków

posted in: Przystawki | 0

Z-buraka

Składniki na jedną porcję: 

  • 1 burak
  • 1 ziemniak
  • sałata lodowa
  • rukola
  • ogórek kiszony
  • 2 pomidory
  • pestki dyni i słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • majeranek

Czas przygotowania: 15 minut

Przygotowanie:

Buraka i ziemniaka obrać, pokroić w plastry i włożyć na grilla na około 10 minut. Buraka skropić dodatkowo octem balsamicznym i posypać majerankiem (ta przyprawa bardzo do niego pasuje). Pozostałe składniki umyć, pokroić i ułożyć na talerzach. Pestki dyni i słonecznika prażyć tylko 2 minuty (trzeba pilnować).

Ugrillowane plastry ułożyć na pozostałych składnikach, skropić oliwą, posolić i posypać ziarnami.

Idealna przystawka, na kolacje, lekkie śniadanie czy inny posiłek w ciągu dnia.

 

Przepis i zdjęcie pochodzi z bloga www.vegeluv.org współpracującego tak jak my ze Slow Food Youth WARSZAWA.