„Niecodzienna” szarlotka

posted in: Słodkości | 0

szarlotkaa

Składniki na mus:

  • 5-6 jabłek
  • 1 szklanka daktyli
  • cynamon

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka zmielonej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka zmielonej komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Mus przygotowujemy wcześniej. Obieramy jabłka, kroimy i gotujemy z odrobiną wody, aż całość będzie miękka i połączy się w jednolitą masę. Następnie dodajemy zmiksowane uprzednio daktyle (można też dodać całe do ciepłych jabłek i zmiksować je bezpośrednio z nimi). Sprawdzamy czy mus odpowiada nam  smakowo i dodajemy dużo cynamonu (można też wsypać odrobinę sproszkowanego imbiru i gałkę muszkatołową).

Kiedy mus jest już gotowy zalewamy odrobiną wody siemię lniane i odstawiamy na kilka minut. Następnie mielimy suchą kaszę jaglaną i komosę ryżową, łączymy z siemieniem, pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji konieczna będzie odrobina wody.

Tak przygotowane ciasto układamy w formie i zapiekamy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy jest już delikatnie upieczone układamy na wierzchu mus jabłkowy i całość pieczemy dodatkowe 30 minut (piekarnik w opcji „od dołu” i „od góry”).

Dzięki dodaniu zmielonego siemienia ciasto, po schłodzeniu, bardzo dobrze się kroi i nakłada, a dodatkowo serwujemy sobie porcję kwasów Omega-3!

 

Przepis oraz zdjęcie pochodzi z bloga http://vegeluv.org/ współpracującego tak jak my ze Slow Food Youth WARSZAWA.

slow_food