Muffiny rabarbarowe

posted in: Słodkości | 0

muffiny-rabarbarowe

Składniki:

  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki (orkiszowa, albo pszenna)
  • 1 szklanka musu jabłkowego albo 2 starte, słodkie jabłka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • woda (około 1/2 szklanki)
  • duuużo rabarbaru (około 2 szklanek pokrojonych w grubą kostkę)

Przygotowanie:

Na początku połączyć sypkie składniki, potem dodać jabłka, olej i wymieszać. Konsystencja ciasta powinna być podobna do bardzo gęstej śmietany – aby ją uzyskać dolewać po trochu wodę.

Z podanych proporcji wychodzi ciasto, które można upiec w tradycyjne tortownicy, albo w foremkach do babeczek.

Przełożyć ciasto do foremek (pamiętajcie, że trochę wyrośnie) i obficie posypać pokrojonym w kostkę rabarbarem. Piec w temperaturze 160 stopni przez 20 minut. Smacznego!

 

Przepis i zdjęcie pochodzi z bloga www.vegeluv.org współpracującego tak jak my ze Slow Food Youth WARSZAWA.