Muffiny marchewkowe

posted in: Słodkości | 0

muffiny-marchewkowe

Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 3 – 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka sody
  • garść orzechów nerkowca
  • garść orzechów laskowych
  • garść niesiarkowanych moreli
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki wody

Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie 30-40 minut

Przygotowanie:

Na początek połączyć mąkę z sodą, marchewką i cukrem. Następnie dodaać posiekane orzechy, morelki i czekoladę. Olej kokosowy roztopić na małym ogniu i połączyć z kakao. Wymieszać z masą marchewkową i wodą. Brzmi łatwo? Tak, tak, łatwiej chyba się nie da. :)

Przełożyć ciasto do muffinkowych foremek. Pamiętajcie, że odrobinę urośnie. Muffinki są gotowe po około 30 – 40 minutach spędzonych w temperaturze 180 stopni.

Przepis i zdjęcie pochodzi z bloga www.vegeluv.org współpracującego tak jak my ze Slow Food Youth WARSZAWA.