Kremowa zupa z pasternaku

posted in: Zupy | 0

Zupa krem z pasternaku

Składniki:

  • 1 litr wcześniej przygotowanego bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 0,5 kg pasternaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 kromki chleba
  • łyżka oleju roślinnego
  • natka pietruszki

Czas przygotowania ok. 30 minut

Przygotowanie:

Na początek roztapiamy masło w garnku i dodajemy pokrojony w kostkę pasternak, posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Gotujemy aż pasternak nie zmięknie. Dolewamy bulion i gotujemy ok. 20 minut. Następnie zupę należy blendujemy tak by uzyskać aksamitny krem. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.

Kromki chleba pokroić w małe kosteczki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać jeden wyciśnięty ząbek czosnku. Na rozgrzany olej wrzuć kawałki chleba i smażyć aż się zarumienią. Często mieszać. Na koniec doprawić solą.

Zupę przelać do miseczki, dodać grzanki i udekorować liściem pietruszki. Smacznego!