Krem z marchwi

posted in: Zupy | 0

krem-z-marchwii

Składniki:

  • 1 pietruszka
  • 1 ziemniak
  • 10 marchwi
  • 1,5 szklanki białej fasoli
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Fasolę przed gotowaniem namoczyć. Zalać ją zimną wodą na noc, a następnego dnia gotować (po dokładnym przepłukaniu) w lekko osolonej wodzie. Najszybciej jest oczywiście w szybkowarze – około 20 minut. Jeśli go nie posiadacie będzie to trwało około 1 godziny. Wtedy można podczas gotowania zmienić wodę, wypłuczemy z niej niekorzystne dla zdrowia puryny i ułatwimy trawienie fasoli.

Warzywa oczyścić, pokroić w duże kawałki i gotować około 10 minut, w bardzo małej ilości wody. Nie muszą, a nawet nie powinny być bardzo miękkie. Następnie zmiksować je bardzo dokładnie, dodając olej kokosowy. Krem od razu nabiera pięknego, marchewkowego koloru. Podawać z fasolą i natką pietruszki. Smacznego!

Przepis i zdjęcie pochodzi z bloga www.vegeluv.org współpracującego tak jak my ze Slow Food Youth WARSZAWA.