Krem z białych warzyw

posted in: Zupy | 0

krem-z-białych-warzyw

Składniki:

  • 2 pasternaki
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 selera (korzeń)
  • 1 pietruszka
  • 1 biała cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli morskiej
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w duże kawałki ziemniaki, seler, pietruszkę i pasternak. Zalać 3-4 szklankami wody. Gotować około 10-15 minut. Warzywa mogą być lekko niedogotowane. Dodać pieprz, dużą ilość świeżo startej gałki muszkatołowej i 1 łyżkę soli. Zmiksować na gładką masę. Podawać z odrobiną natki pietruszki. Smacznego!

Przepis oraz zdjęcie pochodzi z bloga http://vegeluv.org/ współpracującego tak jak my ze Slow Food Youth WARSZAWA.

slow_food