Koperty z konfiturą

posted in: Słodkości | 0

koperty

Składniki na ok. 30 kopert:

  • kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 450)
  • opakowanie śmietany 36% – ważne żeby nie była kwaśna ani za rzadka
  • 1 szklanka cukru pudru (zostawić trochę na posypanie na koniec)
  • dowolna konfitura ok. 200-300 g. – w zależności od uznania – polecamy mus jabłkowy lub dżem truskawkowy
  • olej roślinny do wysmarowania brytfanki

 

Latem można użyć świeżych owoców, np. malin, truskawek… W okresie zimowym polecamy również pokrojone w kosteczkę jabłka z cynamonem.

Przygotowanie:

Margarynę wyjąć z lodówki i po jakimś czasie pociąć na mniejsze kawałki, a następnie utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mąkę i śmietanę i całość ugniatać aż ciasto przestanie się przyklejać do rąk. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Piekarnik rozgrzać do 200 st. Blachę do pieczenia wysmarować olejem roślinnym. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 6-7 mm i pociąć w kwadraty. Łyżeczką nakładać konfiturę na środek kwadratów, a następnie sklejać przeciwległe boki. Tak przygotowane ciastka wkładać do brytfanki w odległości ok 1-2 cm od siebie. Piec 25-30 minut bez termoobiegu. Jeszcze ciepłe ciasteczka posypać cukrem pudrem dla ozdoby. Smacznego!