Gołąbki z mięsem i ryżem

posted in: Drugie danie | 0

golabki

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej
  • 15 dag mięsa wieprzowego mielonego
  • 15 dag mięsa wołowego mielonego
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1l wcześniej przygotowanego bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy do smaku – pieprz, sól, papryka

Czas przygotowania ok. 120 minut

Przygotowanie:

Usuwamy zewnętrzne liście z kapusty, ale nie wyrzucamy ich – przydadzą się w fazie gotowania. Usuwamy głąb, a pozostałe liście ostrożnie rozdzielamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Polecamy zaparzyć liście we wrzątku tak by nieco zmiękły. Następnie należy je rozłożyć płasko i wystudzić. Grubsze nerwy liści należy wyciąć tak by łatwiej było później je rolować.

Farsz: W tak zwanym między czasie.. obgotowujemy ryż w osolonej wodzie. Obieramy, drobno kroimy cebulkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Do większej miski wkładamy mięso i mieszamy z obgotowanym ryżem. Następnie dodajemy zeszkloną cebulę, jajko i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Całość mieszamy. Porcje farszu kładziemy na liście kapusty i zawijamy.

Gotowanie: Na dno garnka wsadzamy połowę niewykorzystanych liści, a na nich układamy gołąbki i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem mniej więcej godzinę czasu. Na koniec kto lubi można dodać koncentrat pomidorowy doprawiony według uznania solą bądź pieprzem. Polecamy podawać z ziemniakami.