Muffiny marchewkowe z kawałkami czekolady

posted in: Słodkości | 0

 

muffinki marchewkowe

Składniki na 12 muffinów:

  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao najlepiej DecoMorreno
  • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 170 ml mleka
  • 1-2 starte marchwie (ok. 1 szklanki)
  • 6 pokruszonych kawałków ulubionej czekolady (polecamy gorzką)

 

Przygotowanie:

Do jednej miski wsypać mąkę, dodać sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, kakao, cukier waniliowy i wymieszać. W drugiej misce rozmiksować jajka z cukrem. Dodać rozpuszczone i wystudzone masło oraz mleko a następnie stopniowo dodawać suche składniki. Na koniec dodać startą marchew i połowę pokruszonych kawałków czekolady. Wymieszać za pomocą łyżki.

Tak przygotowaną masę wlać równomiernie do foremek i na koniec ułożyć na wierzchu pozostałe kawałki pokruszonej czekolady*.

Piec w temperaturze 190 st. (bez termoobiegu) przez około 25 minut.

*czekoladę można również podgrzać na małym ogniu dodając łyżeczkę masła, odrobinę mleka i posmarować nią upieczone muffiny.