Barszcz czerwony z soczewicą

posted in: Zupy | 0

barsycyzk

Składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • 1,5 l wcześniej przygotowanego bulionu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 szklanki soczewicy zielonej
  • majeranek, sól, pieprz
  • natka pietruszki

Czas przygotowania ok. 120 minut

 

Przygotowanie:

Buraki obieramy, dwa mniejsze lub jeden duży odkładamy na bok. Resztę buraczków kroimy w kostkę i wrzucamy do wcześniej przygotowanego bulionu. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Po upływie tego czasu dorzucamy soczewicę, ząbek czosnku oraz pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez 30 minut. Na jakieś 10 minut przed końcem gotowania dodajemy odłożone wcześniej buraczki ścierając je na tarce bezpośrednio do garnka – dzięki temu zupa nabiera intensywniejszego koloru. Przyprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Podajemy z natką pietruszki.